Home Kilpailuttajat – harjoitukset

Kilpailuttajat – harjoitukset

Rakenteellista väkivaltaa urheilujuhlan tunnelmissa

Kollektiivi Tuomisto Tarvainen Santos Lähdeoja Kivinen pureutuu nykytanssilla eriarvoisuuteen, rakenteelliseen väkivaltaan ja seuraleikkeihin.
Spektaakkeliyhteiskuntaan sisäänrakennettu väkivalta on usein niin totuttua ja itsestäänselvää, että se ohitetaan huomioimatta. Urheilujuhlan riehakkaissa tunnelmissa Kilpailuttajat kysyy onko taloudellinen epätasa-arvo väkivaltaa vai muuttuuko se sellaiseksi etulyöntiaseman hyväksikäytöllä? Ja totta tosiaan, tässä esityksessä yleisön kannattaa käyttää kyynärpäitään hyväksi!

Liikekieli on rosoista, raakaa ja voimakkaan kehollista, tilapäisen herkkyyden keventämänä. Kohtaukset leikkautuvat johonkin ihan toiseen absurdilla logiikalla, barrikadeilta biletykseksi. Esityksen estetiikka on lainattu vapaapainista ja varastohalleista.

Lontoossa vuosikymmenen toiminut ja tällä hetkellä Suomessa vaikuttava koreografi Satu Tuomisto tunnetaan fyysispainotteisesta, tinkimättömästä tyylistään ja ajankohtaisista, keskustelua herättäneistä aiheistaan. Tanssija Jukka Tarvainen lähestyy nykytanssia parkour- ja akrobatiataustan tuomalla persoonallisuudella. Rohkea heittäytyjä, tanssija Salla-Maria Santos on viime vuosina ottanut paikkaansa yhä vahvemmin nykytanssin alueella ammentaen taustastaan kuubalaisten tanssien, showtanssin, teatterin ja fyysisen ilmaisun maailmasta. Säveltäjä Otso Lähdeoja on omaa polkuaan kulkeva ääniolioiden tutkija. Valosuunnittelija Mia Kivinen on toiminut nykytanssin kentällä erityisesti rakenteita kyseenalaistavissa teoksissa. Kivisen opinnot Kuvataideakatemian Praxis-ohjelmassa tuovat myös hänen työhönsä valosuunnittelijana taideteoreettisen näkökulman.

”Kilpailuttajat herättelee ihmisiä kyseenalaistamaan vääristyneitä yhteiskunnallisia rakenteita. Ravistelemme spektaakkelimaisesti ja röyhkeästi päällekäymällä.”
(Satu Tuomisto)

Tuomisto Tarvainen Santos Lähdeoja Kivinen
Kilpailuttajat
Tanssi, koreografia, valot, musiikki: Satu Tuomisto, Jukka Tarvainen, Salla-Maria Santos, Otso Lähdeoja, Mia Kivinen
Kesto: noin 60 min
Rahoitus: Taiteen edistämiskeskus, Huberin Taidesäätiö
Residenssituki: Dansarena Nord (Norja), TROIS C-L (Luxemburg)

Vapaan taiteen tila (Vilhonvuorenkuja 15-16, 00500 Helsinki)
31.5.2016 klo 19 (Ensi-ilta), 1.6. klo 19, 4.6. klo 19, 5.6. klo 16

Lipun hinta: omavalintainen, käteisellä paikanpäällä
Lippuvaraukset ennakkoon: liput@satutuomisto.com
Esityskalenteri ja lisätietoja: www.satutuomisto.com/portfolio/kilpailuttajat