Home Unelmatarinoita -taideautomatka Suomesta Gambiaan

Unelmatarinoita -taideautomatka Suomesta Gambiaan

Unelmatarinoita -taideautomatka Suomesta Gambiaan, on monitaiteellinen taideprojekti ihmisten unelmista sekä niiden yhteneväisyyksistä Euroopassa ja Länsi-Afrikassa. Taideautomatka toteutettiin vuoden 2017 aikana kahdessa osassa. Ensimmäinen osa Suomesta Espanjaan tehtiin kesäkuussa ja toinen osa Espanjasta Gambiaan tehtiin syyskuussa 2017.

Projektin tarkoituksena on tutkia ihmisten unelmia eri maissa ja erilaisissa yhteiskunnallisissa tilanteissa. Vaikuttaako valtion poliittinen- tai taloudellinen tilanne ihmisten unelmiin, ja ovatko unelmat universaaleja vai yksilöllisiä? Pyrimme myös tuomaan poliittisen kuohunnan ja negatiivisten uutisten keskelle tarinoita universaalista ihmisyydestä, positiivisuudesta ja toivosta.

Unelmatarinoita-projekti haluaa yhdistää ihmisiä ja tuoda esille miten ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia ympäri maailman. Unelmointi on universaalia henkistä pääomaa. Unelmointi voi olla se valo liian rankassa todellisuudessa. Unelmointi tuo toivoa, se yhdistää. Tämäkin projekti on saanut alkunsa Marjon pitkäaikaisesta unelmasta matkustaa Suomesta Senegaliin autolla. Usko unelmiisi, ja anna niille siivet.

Unelmatarinoita -taideprojekti koostuu kuva-ääni -näyttelystä sekä monitaiteellisesta esityksestä. Näyttelyssä esitellään valokuvin ja äänimaisemin matkalla kohdattujen ihmisten unelmia ja elämää. Näyttely on intro esitykseen, mutta toimii myös erillisenä. Se johdattaa yleisön unelmiin ja tarinoihin unelmien takana.

Matkoilla dokumentoidusta materiaalista ja tarinoista koostetaan draamallinen monitaide-esitys. Esityksessä taiteilijat tulkitsevat dokumentoituja unelmia ja ihmisten kohtaamisia draaman, valokuvan, videon, musiikin ja prosessoidun äänen keinoin. Teemana on ihmisten universaali samanlaisuus. Esityksen voima on yhdistävä, toivoa herättävä. Siinä pureudutaan tutkimaan ihmisten samanlaisuutta ohi kansallisuuden, etnisyyden, uskonnon ja muiden meitä erottavien määreiden ohi. Esityksen ohjaa näyttelija-ohjaaja Dick Holmström, joka myös käsikirjoittaa esityksen yhdessä työryhmän kanssa.

Tämä monitaiteellinen näyttely-esitys soveltuu kaikenlaisille ihmisille teineistä vanhuksiin. Teemana on ihmisten samankaltaisuus eri puolilla maailmaa, ja sen toivotaan herättävän yhteenkuuluvuuden tunnetta erilaisten ihmisten välillä, yhdistäen ihmisiä.

Projektin taiteilijat ovat valokuvaaja Sini Suomi, muusikko Marjo Smolander, näyttelijä Jussi Järvinen, äänitaiteilija Antti Koukonen sekä näyttelijä-ohjaaja Dick Holmström.

Tämä projekti tarttuu ihmisen inhimilliseen perustarpeeseen: unelmointiin. Unelmat ja unelmointi on yksi elämän kantavista voimista. Se luo toivoa epätoivoiselta näyttäviin tilanteisiin. Toiveenamme on vähentää ääriajattelua ja tuoda esille, että kaikilla maailman ihmisillä on samanlaisia ongelmia ja unelmia paikasta ja asemasta riippumatta.