Home This isn’t even my final form

This isn’t even my final form

28.7. – 8.8.2021

Aukioloajat:
klo 12-17 (ma kiinni)

Liina Aalto-Setälä, Riikka Anttonen, Onni Alanko, Toni Elg, Inkeri Heiskanen, Jaakko Hukkanen, Joni Kärkkäinen, Eeva Lietonen, Hugo Murtoniemi, Essi Nieminen, Frans Νybacka, Mikko Paakkonen, Erno Pennanen, Spider, Liisa Tani, Valo Vairio, Christine Valtonen, Ukko Viholainen

Kaupunkien laita on samoin kuin unien, kun mieleni on kyllin tyhjä, minä näen sen. Täynnä ehjiä säröjä, halkeilevia, tavoilla joista on helppo pitää.. Uni on arvoitus joka kätkee jonkin halun tai sen vastakohdan, pelon. Samoin kuin murhamysteeri herkuttelee sadistisilla spekulaatioilla, poliisifiktio romantisoi vallankäyttöä. Niin kaupungit kuin unetkin on tehty haluista ja peloista vaikka niiden esityksen kulku onkin salainen, vain yhdellä on todellinen toimijuus.

Irtonaisista kappaleista tai kaivauksista saadusta materiaalista tehty mielenkiintoinen havainto.. kaari joustaa, alistuu, tuossa kohdin kaatuu.. kaksi aluetta yhdistyy, venyttelee toisiaan kohden.. niiden säännöt järjettömät, niiden suunnitelmat petollisia ja jokainen asia kätkee jonkin toisen. Ja vaikka niiden esitysten kulku onkin salainen, perillä niiden verenkierrot yhdistyvät, ja niiden läpi kuultaa valoviivoja. Muoto on – oli – armollinen, periksiantavan keltainen ja ylösalaisin, sen läpi kuulsi valoviivoja…

Etsivän tai rikoskomissaarion kuva mittailee autonomisen olemuksen olemattomuuden kuvaa – poliisifiktiossa on vain kolme roolia: rikollinen, uhri ja poliisi; ja vain yhdellä on todellinen toimijuus. Kyky ja lupa valita, olla “paha”, tai “hyvä”. Maailmankuva, jota sellainen auktoriteetti edustaa.. kuin vapauden ja turvattomuuteen väliin puristuisi vain kapea polku. Käärmeelle ei kannata huutaa. Perillä, kun verenkierrot yhdistyvät, paljastuu miten pakonomainen mielikuvien projisointi, kuumeinen haavekuvien kärt- täminen valvoi unta, raivasi reittejä. Miljoonia pikkuruisia poliiseja kuhisee kaikkialla, loputtoman matkan jälkeen edelleen matkalla, perillä: Auktoriteetin katseen alla avutto- muutemme ja paheellisuutemme ovat läpinäkyviä. Niin kaupungit kuin pelotkin on tehty haluista.

Teksti on tuotettu cut-up –tekniikalla käyttäen materiaalina otteita seuraavista teoksista:
Bey, Hakim (1989): Resolution for the 90’s: Boycott Cop Culture.
Teoksessa T.A.Z: The Temporary Autonomous Zone, Ontological Anarchy, Poetic Terrorism. (2003) New York: Autonomedia.
Calvino, Italo (1976): Näkymättömät kaupungit. Suomentanut Jorma Kapari. Helsinki: Tammi. Elg, Elisa (2021): Saaria, hyrriä, keltaisia alueita. Helsinki: Appel.